03.12.2019
|
Jaana Jukarainen

Lukulähettiläs – vapaaehtoistoimintaa sanojen siivin

”Eräänä helmikuun päivänä saapui professori Viktoria Johansson siihen Alicantesta länteen sijaitsevaan vuoristokylään, jossa hänen oli määrä asua jonkin aikaa kummityttärensä Elisabethin vieraana. Kylä oli pieni ja hyvin vanha. Kapeat, kylki kylkeen muuratut talot kipusivat ylös vuorenrinnettä, samaan tapaan kuin niissä maalauksellisissa kuvapostikorteissa, joita Elisabeth lähetteli kummitädilleen silloin tällöin.”

Tunnelma on intensiivinen ja keskittynyt. Päivi Suhonen on Malla Peltolan kotona, ja on monien sattumien summa, että he ovat tavanneet. Malla oli 56-vuotias, kun työkaverit panivat merkille huonontuneen muistin. Alzheimer-diagnoosin Malla sai vuonna 2016 ja joutui tuolloin jäämään työelämästä pois. Hän käy aktiivisesti Helsingin Alzheimer-yhdistyksen ryhmissä ja asuu itsekseen.

Päivi puolestaan toimii tuntiopettajana. Hän opettaa matematiikkaa maahanmuuttajille ammattioppilaitoksessa. Päivi on varsin aktiivinen vapaaehtoistoimija vapaa-ajallaan: hän käy muun muassa ulkoiluttamassa vanhuksia säännöllisesti, toimii yksinhuoltajaperheen tukena sekä tapaa kaverina maahanmuuttajanaista.

Se, että Päivi ja Malla istuvat Mallan kotona lauantaipäivänä, juontaa juurensa Lukulähettilääksi!-hankkeeseen. Se on Helsingin kaupunginkirjaston johtama hanke, jossa mukana ovat myös Helsingin Alzheimer-yhdistys/Helsingin ja Itä-Uudenmaan Muistiluotsi sekä SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piiri. Tämän lisäksi toimintaan osallistuu joukko palvelukeskuksia ja palvelutaloja ympäri Helsinkiä. Toiminnan on mahdollistanut Aluehallintoviraston antama tuki.

Vuosina 2015 – 2016 helsinkiläisissä kirjastoissa oli käynnissä Lahjoita lukuhetki-kampanja, ja se antoi alkusysäyksen Lukulähettilääksi!-hankkeelle. Vapaaehtoiset lukulähettiläät tukevat Helsingissä lukuharrastuksen säilymistä lukemalla ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Lukeminen voi tapahtua esimerkiksi palvelutaloissa tai kotona, ja kuulijoita voi olla kymmenen tai yksi.

Pitkän linjan aivo- ja terveystutkija, neurologian dosentti Markku T. Hyyppä ottaa vahvasti kantaa lukemisen puolesta viime vuonna julkaistussa ”Ikääntyvän muistikirjassa”. Kirjassaan hän kertoo Yalen yliopistossa vuonna 2016 julkaistusta suuresta väestötutkimuksesta, jossa saatiin lukemisen osalta sangen yksiselitteinen tulos, ja se todella kannattaa. Tutkimuksessa korostui erityisesti kaunokirjallisuuden lukeminen. Kaikkein tehokkainta on lukemisen yhdistäminen sosiaaliseen pääomaan, jota esimerkiksi vapaaehtoistyö edustaa

Päivi oli törmännyt Lukulähettilääksi!-hankkeeseen netissä. Päivin ja Mallan puolestaan kohtautti muistiohjaaja Tuulikki Tarkiainen, joka on mukana hankkeen projektiryhmässä. Helsinkiläisistä kirjastoista saa tukea lukulähettilään tehtävään. Kirjastoissa järjestetään lukijoille tapaamisia, joissa annetaan vinkkejä ääneen lukemiseen sopivista kirjoista ja välitetään lukuinspiraatiota sekä keskustellaan lukemiseen liittyvistä kysymyksistä ja kokemuksista.

Palataan vielä hetkeksi Mallan viihtyisään kotiin. Päivi oli valinnut Tove Janssonin kirjan ”Kevyt kantamus” intuition perusteella. Häntä kiehtoo Janssonin satumaailma, koskaan ei tiedä, mitä seuraavalla sivulla tapahtuu, ja teksti on kutkuttavaa. Malla puolestaan kertoo, miten hän koki olonsa masentuneeksi diagnoosin saatuaan, mutta nyt tuntuu siltä kuin hänellä olisi uusi alku. Kun keskustelemme Päivin tekemästä maahanmuuttajatyöstä, alkaa Malla puolestaan pohtia, että miten tätä tärkeätä ja arvokasta Lukulähettiläs!-toimintaa, johon hän on päässyt osalliseksi, voisi levittää laajemmaltikin, vaikkapa maahanmuuttajayhteistyöksi?